Basic (5)

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Δε μπορούν να φορολογήσουν τα κέρδη. Μας οδηγούν στην εξαθλίωση!!!


Υποθέστε ότι έχω μια επιχείρηση εμπορίας στην Ελλάδα και πουλάω εισαγόμενα από την Κίνα. Αγοράζω ένα αντικείμενο που κοστίζει έστω 10 ευρώ και το πουλώ 20. Θα πραγματοποιούσα κέρδη 10 ευρώ μείον κόστη διάθεσης κλπ. που θα πρέπει να επιμεριστούν στο σύνολο των πωλήσεών μου και να  αφαιρεθούν. Έστω ότι πραγματοποιώ κέρδη προ φόρων 6 ευρώ. Λέω στον κινέζο να μου τιμολογεί 15 ευρώ αντί για 10 και να στέλνει τα 5 ευρώ σε ένα φορολογικό παράδεισο. Και μένουν για φορολόγηση … 1 ευρώ.
Υποθέστε τώρα ότι έχω μια παραγωγική επιχείρηση η οποία εισάγει α’ ύλες. Μπορώ και φτιάχνω μια επιχείρηση προμηθειών σε ένα φορολογικό παράδεισο, αγοράζει αυτή τις α’ ύλες έστω 10 και τις πουλά στην ελληνική μου επιχείρηση σε τιμή που να εξαφανίζει τα κέρδη! Τα κέρδη μου έτσι δημιουργούνται στην επιχείρηση στο φορολογικό παράδεισο.
Αγαπητοί, το κεφάλαιο πια δεν ελέγχεται. Οι κλασικοί (γελοιώδεις) τρόποι έχουν αποτύχει. Ακόμα και αν είχαμε καλοπροαίρετους κυβερνώντες, δε θα κατάφερναν τίποτα. Φυσικά αυτοί διαπλέκονται με τους επιχειρηματίες και καλύπτουν και το παραμικρό «λάθος». Και βέβαια δημαγωγούν με μπλε, πράσινα ή κόκκινα προσωπεία.
Και οι γιατροί; Τα φακελάκια; Όλοι όσοι ανήκουν στον ελεγκτικό μηχανισμό, πολεοδομίες κτλ.; Οι «ενασχολήσεις» των δημοσίων (φροντιστήρια οι καθηγητές αν όχι εκβιασμούς κτλ.) και λοιπών υπαλλήλων; Πως θα φορολογηθούν «δίκαια»;
Δείτε πως απαντάμε στην Υπερδημοκρατία για τη φορολογία (Ο δίκαιος φόρος: ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ http://yperdimokratia.blogspot.com/2011/01/blog-post_20.html ). Δεν επινοήσαμε ένα νέο πολίτευμα για να πρωτοτυπήσουμε. Αλλά για να κτίσουμε μια κοινωνία ευημερίας.
Σκεφτείτε αλλιώς! Και διαδώστε το!

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Απάνθρωποι και απανθρωποειδή: η φυσική μας εξέλιξη


Κυρίως ο ανεπτυγμένος κόσμος σήμερα είναι μια κοινωνία(;) απανθρώπων: κοντόφθαλμων αμοραλιστών αποσκοπούντων στη μεγιστοποίηση των βραχυπροθέσμων ατομικών συμφερόντων τους.
Θεωρούν δε όλοι ότι διαθέτουν τις δυνάμεις να αποσπούν μόνιμα ένα σχετικά μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» που παράγει μια κοινωνία (προσοχή στο σχετικά, ο καθένας κάνει μια εκτίμηση των προσόντων του και τοποθετείται εκεί που θα αρπάξει τα περισσότερα π.χ. ο εφοριακός έγινε εφοριακός γιατί γνωρίζει ότι εκεί τον «παίρνει», δεν πήγε να γίνει εφοπλιστής).
Ο πατριωτισμός, η θρησκεία, η οικογένεια, η φιλία διερράγησαν και ανασύρονται πια όταν καλούνται να εξυπηρετήσουν ατομικά συμφέροντα. Κάθε γελοίο τομάρι βουτάει και μια σημαία και τρέχει να διαδηλώσει το τίποτα που το βολεύει.
Παράλληλα όμως επιταχύνεται η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ό κόσμος ήδη έχει γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκος. Ο μέσος απάνθρωπος δυσκολεύεται να ακολουθήσει και μέρα με τη μέρα εμφανίζεται το εφιαλτικό πρόσωπό του. Οι πράξεις του γίνονται όλο και πιο κυνικές, τα προσχήματα δε τηρούνται.
Έτσι π.χ. ό ταξιτζής γίνεται ωμός εκβιαστής και παραβάτης του νόμου. Ο αντιπρόσωπος του λαού και του νόμου δεν καταστέλλει ως εκ καθήκοντος όφειλε τη δράση του. Τα παιδιά πια παίζουν «κουκούλες και αστυνόμοι».
Θα ρωτήσετε «μα η τεχνολογία φταίει»; Ανταπαντώ: έχει άλλη επιλογή από το τιμόνι; Τι θα απογίνει; Αγρότης ή βιογενετιστής;
Η τεχνολογία όμως θα δώσει αποδοτικές απαντήσεις και στις βασικές ανάγκες. Ένα 97% του πληθυσμού θα σιτίζεται από ασφαλή μεταλλαγμένα, θα έχει βασικές υπηρεσίες στέγασης και υγείας. Δε θα καταλαβαίνει πως, αλλά θα επιβιώνει. Κάπως όπως τα κατοικίδια του σήμερα. Θα αποτελούν τα «απανθρωποειδή». Οι απάνθρωποι θα κατέχουν και θα αναπαράγουν τη γνώση, αυτάρεσκα, θεωρώντας εαυτούς αγαθούς αφού επιτρέπουν την ύπαρξη και στα υπόλοιπα ανθρωπόμορφα.
Θεωρώ ότι αυτή η διάκριση ήδη έχει αρχίσει να υφίσταται. Αλλά δε θα προχωρήσω στην υπόδειξή της.
Από αυτό το βήμα αποπειρώμαι να μη συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη. Έχω επινοήσει τη πρόταση της Υπερδημοκρατίας. Δε γνωρίζω κάποια άλλη ανάλογη προσπάθεια. Ίσως υπάρχουν. Το μεγάλο πρόβλημα, για μένα που απεχθάνομαι τον απάνθρωπο, είναι το ότι δε γνωρίζω αν υφίσταται πλέον υπόστρωμα, ένας φλοιός ψυχής στον οποίο έχει παραμείνει ανθρωπιά.
Σκεφτείτε αλλιώς. Και διαδώστε το!  

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Είναι θέμα χρόνου πλέον να πτωχεύσουμε και επίσημα. Ας προετοιμαστούμε.


Δεν απαιτείται και ειδική γνώση για να το καταλάβεις. Οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουμε ή εγκρίνονται, είναι κυρίως για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Με μια οικονομία σε συνεχή ύφεση, οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις δε θα μπορούν να πληρωθούν δεδομένου ότι οι περισσότεροι φόροι επιφέρουν μεγαλύτερη ύφεση και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι «δεν υπάρχει σάλιο», θυμόσαστε το Λοβέρδο.
Για να αποφευχθεί η χρεωκοπία θα έπρεπε να μας δώσουν δάνεια πέραν των δανείων που λαμβάνουμε για την εξυπηρέτηση των υπαρχόντων. Και αυτό ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Κάπου λογοδοτούν και αυτοί…
Η επίσημη στάση πληρωμών είναι θέμα χρόνου. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αυτό. Αλλά το πώς και πότε θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης. Και οι ανόητοι δεν έχουν κάνει τίποτα προς  τούτο. Δύο χρόνια τώρα, αντί να φροντίσουν να διευρύνουν την παραγωγική βάση, πασχίζουν να διευρύνουν τη φορολογική. Και μοιραία επιταχύνουν την πτώχευση.
Η χώρα δεν έχει μόνο ελλειμματική παραγωγή και κάλυπτε τη διαφορά κατανάλωσης – παραγωγής με δάνεια που ισοδυναμεί με εισαγόμενα προϊόντα. Έχει κάκιστη δομή στην παραγωγική της βάση. Γιατί βλέπετε δεν εισάγαμε «φουντούνια».  Αυτά και δε θα μας έλειπαν, αλλά μέχρι εκεί «φτάνουμε», μπορούμε να τα παράγουμε και μόνοι μας!
Εισάγουμε πετρέλαιο, μηχανολογικό εξοπλισμό, οικιακό εξοπλισμό, προϊόντα τεχνολογίας κλπ. Πράγματα που δεν μπορούμε να παράγουμε. Και δε θα μπορούμε.
Η χώρα μπήκε σε μια λογική αποβιομηχάνισης. Δε μπορεί να την επαναφέρει. Και οι πολίτες της μεταλλάχθηκαν. Είμαστε πλέον πολίτες «γραφείου». «Μεγάλοι άνδρες» όπως ένας δεξιός Κωνσταντίνος και ένας αριστερός Μίκης είπαν ότι η χώρα μπορεί να προσφέρει τουρισμό και πολιτισμό. Και σαν πουτάνα η χώρα, προσπαθεί τόσα χρόνια να δείξει τα «κάλλη της».
Έχετε δει πουθενά εσείς διευθυντές παραγωγής πέρα από τα εργοστάσια; Σε κανένα κόμμα; Σε καμιά τηλεόραση; Ποιους θεωρείτε τεχνοκράτες και εννοείτε ότι μας κυβερνούν; Τους φαφλατάδες νομομαθείς; Τους λογιστάδες που διαχειρίζονται την οικονομία; Πρέπει να φέρουμε αυτούς στα πράγματα. Και θα χρειαστούν δεκαετίες για την αναδιάρθρωση. Πρώτα απ’ όλα του μυαλού μας.
Από αυτό εδώ το βήμα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για όλους μας. Προετοιμαστείτε κατ’ αρχήν ψυχολογικά. Δεν είναι ανάγκη να χάσουμε τη ψυχραιμία μας. Κανένας δε θα πεθάνει παρά μόνον αν ξεσηκωθούμε και κατεβούμε να «αποδώσουμε δικαιοσύνη» και το «ρίξουμε στο πλιάτσικο». Θα σκεφτούμε. Θα οργανωθούμε. Και όταν έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο (και τους μηχανικούς μαζί μας!!!), να το βάλουμε σε εφαρμογή.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κοινές αξίες! Καμιά συνοχή! Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δε μπορεί να μας ενώνει η απελπισία ή η αγανάκτηση ή…. Πρέπει να κτίσουμε αλληλεγγύη! Να κτίσουμε. Δεν υπάρχει.
Σκεφτείτε αλλιώς. Και ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΠΙΑ. Και διαδώστε το.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Τι κοινό έχουν Νταλάρας, Τζούλια και Coca Cola; Ή Πνευματική ιδιοκτησία, δημόσια αγαθά, ο κύριος παράγοντας πλουτισμού και Υπερδημοκρατία - Μέρος B'

Η αγαπητή Πετρούλα του καιρού μπορεί με μια εκπομπή να προσφέρει υπηρεσίες ψυχαγωγίας σε 6 δις κόσμου! Ο τάδε κουρέας στον ίδιο χρόνο δε θα «καταφέρει» ούτε 3 κεφάλια. Η «προσφορά τους» στη δημιουργία «αξίας» είναι δραματικά άνιση. Και αντίστοιχα η αμοιβή τους.
Ποιά θα ήταν μια δίκαια κατανομή εισοδήματος μεταξύ τους; Των μερικών χιλιάδων που διαχειρίζονται άυλα αγαθά και των εκατομμυρίων υπολοίπων; Τι λένε τα απολιθώματα του Ριζοσπάστη; Άντε και της Καθημερινής και των Νέων; Και της Εστίας και του Πρώτου θέματος; Τι λένε όλοι αυτοί που διατείνονται ότι οι πολιτικοί είναι πίσω από την κοινωνία; Τι «νέο» κομίζουν;
Μη μένετε στην Πετρούλα. Και ο Ρέμος και ο Ρουμπινί, ο Σόρος και ο πάπας, στα ίδια είναι. Πουλάνε δημόσια αγαθά (υπό την έννοια ότι αναπαράγονται με μηδενικό κόστος).
Το χειρότερο της ιστορίας είναι ότι ο κόσμος (και η οικονομική «επιστήμη») αντιλαμβάνονται «δικαιοσύνη» στην κατανομή εισοδήματος. Ενώ θα έπρεπε να την αντιλαμβάνονται στην κοινωνική ισχύ, στην δυνατότητα που έχουν όση τη διαθέτουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες των υπολοίπων. Η Πετρούλα, και τα χρήματά της να μας μοίραζε, θα μας «επέβαλε» από τι τσίχλα (και αν) θα μασάμε μέχρι το αν θα λέμε «άνθρωποι» ή «ανθρώποι» και πως να αποφασίζουμε για το μέλλον μας (ποιον παπά ή ποιόν αστρολόγο θα χρησιμοποιούμε, για να θυμηθούμε και τη σύζυγο ενός Μεγάλου μας ηγέτη).
Διασκεδαστικά όλα αυτά, αλλά η απόσταση από το γεγονός μιας εμφάνισης της Πετρούλας μέχρι το γεγονός να βρεθείς σφαγμένος και χωρίς νεφρά έχει μικρύνει δραματικά. Και είναι κάποια Πετρούλα που θα «φορά» το αχρείαστο νεφρό σου (στον υπαρκτό καπιταλισμό, στον κομμουνισμό κάποιος Στάλιν, ε φίλε Μαρξ, την κατανομή κοινωνικής ισχύος δεν την έβαλες στο Κεφάλαιο...).
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και τα μοντέλα της οικονομικής θεωρίας στήθηκαν ή και αναπτύχθηκαν σε πιο στατικά περιβάλλοντα και υπό συνθήκες ύπαρξης θρησκευτικής συνείδησης, εθνικής συνείδησης, οικογένειας και ειδικών ηθικών αξιών. Στην κοινωνία υπήρχε κάποια συνοχή και πίστη. Στη σημερινή χαοτική κατάσταση και με σχεδόν απούσες τις ανωτέρω συνθήκες, είναι αστείο να αναζητείται το «νέο» ή η λύσεις μέσα σε αυτά τα μοντέλα. Και βέβαια από τους ανθρώπους που τα εξέφρασαν.
Η Υπερδημοκρατία οδηγεί σε απόλυτη συνοχή την κοινωνία και σε πραγματικά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ κατανομή της κοινωνικής ισχύος. Στην Υπερδημοκρατία δε ψηφίζουμε τους αντιπροσώπους που θα ελέγξουν την Πετρούλα, αλλά το κάνουμε άμεσα εμείς, οι πολίτες! Καμιά επιμέρους «δημοκρατία», «τηλεοπτική», «αγοράς», «ταξιτζήδων», «συνδικαλισμένων της ΔΕΗ» (καλομελέτα κι έρχεται), «νέα» (δημοκρατία λένε ότι είναι και αυτή), «παλιά» κτλ δεν καθορίζει τη ζωή μας. (Δείτε τα σχετικά άρθρα, ειδικά τα πρώτα, στο www.yperdimokratia.blogspot.com)
Σκεφτείτε αλλιώς. Και διαδώστε το!   

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τι κοινό έχουν Νταλάρας, Τζούλια και Coca Cola; Ή Πνευματική ιδιοκτησία, δημόσια αγαθά, ο κύριος παράγοντας πλουτισμού και Υπερδημοκρατία - Μέρος Α’


Έχει χυθεί από μελάνι, ύλη, χρόνος και πολύ αίμα για το θέμα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο με κύριο θεωρητικό ανάλυσης της «αδικίας» τον Μαρξ.
Ακούγονται και γράφονται επίσης πολλά, αρνητικά σχεδόν όλα, για την ΑΕΠΙ (Ανώνυμος Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), την εταιρεία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας που παραδόξως προστατεύει ως επί το πλείστον αριστερούς! Αφού αριστεροί (ή ομοφυλόφιλοι κατά Χατζιδάκι) είναι οι περισσότεροι καλλιτέχνες. (Ευαισθησία και αριστερά «πάνε» μαζί, ειδικά στη χώρα μας που η αριστερά την μονοπωλεί! (Όσο και αν με συμβουλεύουν να κρατώ ένα επίπεδο (ακαδημαϊκό(;)) δε μπορώ να μην εκφράσω την αηδία που νοιώθω για τους μονοπωλητές αρετών και αξιών και την αριστερά που της περισσεύουν. Ως πότε αυτά τα εμετικά εξωπλάσματα θα καθορίζουν το περιεχόμενο του «δίκιου»; Και αν αυτά αποτελούν το «συγκριτικό» βαθμό της έκφρασής μου, τι μπορεί να αποτελεί τον «υπερθετικό» όταν μιλώ για το ΠΑΣΟΚ και το συνώνυμό του «αμοραλισμό»;).
Υφίστανται κάποια αγαθά τα οποία έχουν οριακό κόστος παραγωγής μηδέν (ή ελάχιστο). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή μιας επιπλέον μονάδας προϊόντος δεν κοστίζει. Π.χ. όταν έχει παραχθεί μια εφαρμογή λογισμικού, η παραγωγή ενός αντιτύπου της έχει κόστος σχεδόν μηδέν. Ή μια ραδιοφωνική εκπομπή δεν επιβαρύνεται αν προστεθεί ένας ακόμα ακροατής. Μια γέφυρα δεν κοστίζει περισσότερο αν εξυπηρετήσει έναν ακόμα διερχόμενο. Κ.λ. πάρα πολλά!
Αποτελεί οιωνεί θεώρημα κοινωνικής ευημερίας ότι η αγοραία τιμή ενός αγαθού θα πρέπει να ισούται με το οριακό της κόστος προκειμένου να επιτυγχάνουμε το μέγιστο της κοινωνικής ευημερίας (αναγκαία συνθήκη). Συνεπώς, αγαθά μηδενικού οριακού κόστους θα πρέπει να παρέχονται σε μηδενική τιμή (άλλως θα υποκαταναλώνονται). Και άρα το δημόσιο θα πρέπει να ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ την παραγωγή τους (και όχι κατ’ ανάγκη να τα παράγει, ανάθεμα, τα δημόσια αγαθά μπορεί να είναι και δωρεάν και να παράγονται από ιδιώτες σε ένα αξιοπρεπές κόστος, ακούτε γελοίοι – ψηφοθήρες – «σοσιαλιστές» ή αμερικάνοι και ΣΙΑ του «υπαρκτού καπιταλισμού»;)
Θα ήταν μια λύση να «κρατικοποιήσουμε» τον Νταλάρα που τα παίρνει τώρα από την ΑΕΠΙ ώστε η τελευταία να μην υφίσταται; Σε ποιά τιμή; Και αν μετά ο «αηδός» δε μας έκανε τη χάρη να «δημιουργεί»; Εγώ ζωή χωρίς Νταλάρα δε διανοούμαι!
Αλλά δεν είναι μόνο ο Νταλάρας. Η Τζούλια; Πόσο θα έπρεπε να την πληρώνει το κράτος για να μας χαρίζει το αποτέλεσμα του ιδρώτα της επί της οθόνης; (Βλέπετε Θεοδωράκης (αριστεροί) και πορνό πόσα κοινά έχουν; Όλοι οι δημιουργοί χρήζουν προστασίας της πνευματικής και άλλων ιδιοκτησιών!!!).
Η οικονομική επιστήμη αδυνατεί να δώσει τη «σωστή» τιμή στα δημιουργήματα και τους δημιουργούς (και σε πολλά άλλα βέβαια) και έτσι έχουμε τις τετριμμένες λύσεις του ισχύοντος  καθεστώτος (δημοκρατίας).
Μια δυσδιάκριτη προέκταση των ανωτέρω είναι η περίπτωση της ενσωμάτωσης άυλων αγαθών στα προϊόντα και υπηρεσίες. Φόρμουλες, τεχνολογίες παραγωγής, διαχείριση μάρκας (branding), design, κλπ. αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο και μέρος της αγοραίας τιμής των προϊόντων και παράγουν κέρδος. Αυτά κυρίως μεταξύ άλλων λιγότερης σημασίας, και όχι η κατοχή κεφαλαίου από τον κεφαλαιοκράτη, και όχι η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης είναι οι παράγοντες πλουτισμού. Οι τιμές των διαφόρων τιμών των συντελεστών  παραγωγής διαμορφώνονται από τη ζήτηση και την προσφορά τους. Η διαφορά τιμής ενός προϊόντος και του  κόστους των συντελεστών παραγωγής του βλακωδώς αναζητείται (ακόμα) στην υπεραξία της εργασίας (αν είναι αρνητική μήπως έχουμε υποαξία της εργασίας;). Σήμερα μάλιστα πολύ επιτυχώς αξιοποιούν οι marketers τα δημόσια αγαθά (αυτά που έχουν οριακό κόστος παραγωγής μηδέν). Πουλάνε εφημερίδες μαζί με DVD! (Άλλως δε θα πουλούσαν!!!). Και να πως βγάζει λεφτά η Coca Cola (είδατε πως πάει με όλα;)!
Καλά όλα αυτά. Είναι δίκαιο όμως κάποιος να γράφει ένα τραγουδάκι ή να πετάει λίγο βυζ..κι και να βγάζει (σε μερικές περιπτώσεις) περισσότερα χρήματα από ότι ο μέσος άνθρωπος σε όλη του τη ζωή;
Συνεχίζεται...
Σκεφτείτε αλλιώς. Και διαδώστε το!

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επιχειρήματα κατά και υπέρ της Υπερδημοκρατίας με αφορμή ένα σχόλιο


Λάβαμε το εξής σχόλιο:
Κατ' αρχήν, είναι θετικό που υπάρχουν ακόμα σκεπτόμενοι πολίτες σε αυτή τη χώρα. Τώρα, όσο αφορά το σύστημα που ονομάζεις "Υπερδημοκρατία", αν δε με απατά η μνήμη μου, κάτι παρόμοιο είχε εφαρμογή στην αρχαία Σπάρτη (όχι με τριάδες όμως, αλλά με δεκάδες).
Στην πράξη, το σύστημα δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο απ' ότι η σημερινή αστική δημοκρατία μας... Ίσως μάλιστα να είναι και λιγότερο δημοκρατικό, αφού η επιλογές στο επίπεδο της βάσης (κατώτερο επίπεδο) είναι πάντα οι ίδιες, με αποτέλεσμα το σύνολο της δομής να παραμένει σχετικά αμετάβλητο. Ενδεχομένως, για παράδειγμα, μεταξύ των Α Β και Γ να ψηφίζεται ο Β, αλλά αν η σύνθεση ήταν Α Β και Δ, να ψηφιζόταν ο Α. Επειδή η δομή είναι στη βάση της στεγανή και οι επιλογές γίνονται σχεδόν πάντα με τα ίδια κριτήρια (άσχετα με το ποια είναι τα κριτήρια αυτά), οι επικεφαλής κάθε τριάδας θα είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι.
Επιπλέον, το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει ανοιχτά και ελεύθερα την άποψή του, σε αυτό το σύστημα καταργείται, αφού το δικαίωμα του να εκπέμπει κάποιος ένα μήνυμα, περιορίζει τους δέκτες του μηνύματος σε όσους βρίσκονται σε χαμηλότερο ιεραρχικό επίπεδο και μάλιστα χωρίς κανένας να έχει δικαίωμα να ανέλθει ιεραρχικά πάνω από το επίπεδο που βρίσκεται: π.χ. ένα πολίτης σε επίπεδο 10, δεν μπορεί να απευθυνθεί σε πολίτες του επιπέδου 9. Ακόμα και έτσι όμως, οι πολίτες του επιπέδου 10, ακόμα κι αν συμφωνούν με όσα λέει κάποιος, δεν μπορούν να τον ψηφίσουν, αν δεν είναι μεταξύ των "ψηφοφόρων" της ομάδας στην οποία έχει οριστεί ο πολίτης αυτός.
Αν το καλοσκεφτείς, αν είχε εφαρμογή η "Υπερδημοκρατία" που λες, το πιθανότερο είναι ότι οι μόνοι ακροατές σου θα ήταν τα άτομα του στενού οικογενειακού σου περιβάλλοντος (και φυσικά το ιστολόγιο αυτό δεν θα επιτρεπόταν να υπάρχει, ή δεν θα είχε νόημα να υπάρχει).
Η αστική μας δημοκρατία έχει αποτύχει, όχι επειδή δεν είναι δημοκρατία, αλλά επειδή οι μηχανισμοί που έχουν δημιουργηθεί (διάβαζε κόμματα), πρακτικά δεν επιτρέπουν σε άτομα που δεν ανήκουν σε αυτούς να θέσουν τον εαυτό τους στην κρίση των πολιτών-εκλογέων. Έτσι, όποιος έχει κάτι να προτείνει, είτε πρέπει να γίνει μέρος αυτών των μηχανισμών (άρα τελικά να αλλοτριωθεί, μέσα στο μηχανισμό), είτε να προτείνει ότι έχει να προτείνει χωρίς όμως να έχει πρακτικά τη δυνατότητα να το θέσει σε κάποιο είδος κρίσης-εκλογής. Και αυτή είναι ακριβώς η αδυναμία που έχει και το σύστημα που προτείνεις και εσύ. Η μόνη διαφορά, είναι στο ποιοί απαρτίζουν τη βάση, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο.
Ακολουθεί η απάντησή μας:
Η δημοκρατία ως πολίτευμα της αρχαίας Αθήνας, που συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται ως «άμεση», απεβίωσε μαζί με τον Περικλή.
«Αναστήθηκε» ως «αντιπροσωπευτική» κυρίως με τη Γαλλική επανάσταση. Ένα βασικό ερώτημα είναι εαν οι πολίτες με τη ψήφο τους, αναδεικνύοντας τους αντιπροσώπους τους, ελέγχουν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ τις κρίσιμες για μια κοινωνία παραμέτρους (κοινωνική δικαιοσύνη, ατομικά δικαιώματα κλπ).
Πολιτική είναι η διεργασία κατανομής της κοινωνικής ισχύος. Η κοινωνικές παράμετροι που πρέπει να ελεγχθούν αποτελούν απόλυτα συνάρτηση αυτής της κατανομής. Είδατε εσείς κάποιον αποτελεσματικό έλεγχο του συνδικάτου των ταξιτζήδων στην πρόσφατη απεργία; Οι χιλιάδες φορείς κοινωνικής ισχύος μπορούν να ελεγχθούν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ από τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους; Δεν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί οι δεκάδες φορείς  κοινωνικής ισχύος δεν αφήναν κανένα ουσιαστικό περιθώριο στις κυβερνήσεις για επιλογές πέραν του δανεισμού για την ικανοποίηση των ομάδων συμφερόντων; Να θυμίσω τον κύριο Χατζηγάκη που εν μέσω κρίσης την άνοιξη του 2009 έδωσε 500 εκατομμμύρια στους αγρότες που είχαν καταλάβει τις οδικές αρτηρίες;
Επιπλέον, η κατανομή κοινωνικής ισχύος διαμορφώνεται με όλες τις δυνατές κατηγορίες πράξεων των πολιτών πέραν της ψήφου: με τις αγορές τους οι πολίτες «ψηφίζουν» επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, με την τηλεθέαση εκπομπές, κανάλια, τηλεοπτικά πρόσωπα κλπ. Δεχόσαστε εσείς τον κύριο Λαζόπουλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης; Τον κύριο Βγενόπουλο; Πως μπορεί να τους ελέγξει η «δημοκρατία»; Ποιά «δημοκρατία»; Των ευρώ (ο Ρουσσώ κ.α. δε δέχονται ότι μπορεί να υπάρξει δημοκρατία υπό ανισοκατανομή του πλούτου); Των τηλεθεατών; Των «διαδικτυομένων»;
Οι πολιτικοί υπό το παρόν σύστημα και άγγελοι να ήσαν, θα διαπλέκονταν. Το σύστημα είναι υπό κατάρρευση όχι λόγω της (υπαρκτής) φαυλότητας των πολιτικών ή γιατί δεν υπάρχουν υγιείς φωνές ή δε μπορούν να ακουστούν, αλλά λόγω εγγενούς αδυναμίας. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ. Μπόρεσε να επιβιώσει αφού ανταποκρίθηκε στις συνθήκες υπό, και για, τις οποίες παρήχθη, αλλά καταρρέει κάτω από το κράτος της ραγδαίας μεταβολής των.
Θα συνεχίσουμε τα επιχειρήματά μας λίαν συντόμως.
Σκεφτείτε αλλιώς. Και διαδώστε το!

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ευκαιρίες στο περιβάλλον συνεχούς επιτάχυνσης αλλαγών


Εξαιρέσει των γερασμένων ηλικίας 20 ετών (περίπου), της γενιάς των 700 ευρώ και των υπολοίπων φυτών & παρασίτων ας δούμε τι ευκαιρίες έχουμε οι υπόλοιποι να  δημιουργήσουμε και να ευημερήσουμε.
Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που προσφέρει ευκαιρίες είναι η αύξηση της διάρκειας ζωής των ανθρώπων. Αυτό το ευχάριστο γεγονός συνοδεύεται όμως από την αύξηση αναγκών φροντίδας για τους ηλικιωμένους. Επίσης, μεγαλύτερη ηλικία σημαίνει και περισσότεροι άνθρωποι με άνοια, αλτσχάιμερ κλπ. Αυτά σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, γιατί στο παρελθόν αναλάμβαναν τη φροντίδα τα παιδιά, δημιουργούν την ανάγκη δημιουργίας ειδικών προϊόντων και υπηρεσιών και αλλαγή στη σύνθεση του προϊόντος που παράγει η κοινωνίας  μας.
Οι ηλικιωμένοι έχουν όλες τους τις αισθήσεις λιγότερο ικανές. Χρειάζονται προϊόντα και περιβάλλοντα που να αμβλύνουν αυτό το πρόβλημα. Είναι πιο ευάλλωτοι σε οποιαδήποτε σωματική καταπόνηση. Έχουν πιο αργά αντανακλαστικά. Κλπ. Μπορούν να δημιουργήσουμε «πάρκα» μέσα στα οποία θα λειτουργούν ασφαλέστερα και με μεγαλύτερη άνεση.
Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους και να αξιοποιήσουμε το εναπομείνον δυναμικό. Και ή δυνατόν μέσω εκπαίδευσης να συντηρήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα ή και να αναβαθμίσουμε κάποια στοιχεία του δυναμικού τους.
Υπάρχουν σμήνη χωριών με εναπομείναντες ηλικιωμένους. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους, αυτοί να εκτρέφουν όρνιθες ελευθέρας βοσκής και εμείς να λειτουργήσουμε το κανάλι διάθεσης (π.χ. ένα φορτηγό θα πέρναγε περιοδικά και θα συνέλεγε τα προϊόντα για να τα φέρει σε παραγωγικές μονάδες ή σε εμπόρους κλπ.)
Πολλοί ηλικιωμένοι είναι μορφωμένοι και μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία περιεχομένου στο διαδίκτυο. Π.χ. 60 φυσικοί – εκπαιδευτικοί να παράγουν από ένα μάθημα φυσικής ο καθένας αλλά να είναι μικρά θαύματα! Διαδραστικά, με γραφικά, παραπομπές, ασκήσεις κλπ. Στη χώρα μας όλα τα σχεδόν τα έργα τέτοιου χαρακτήρα υστερούν των αγγλικών ιδιαίτερα. Δικαιολογημένα αφού δεν έχουμε τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακος – ένα βιβλίο στα αγγλικά απευθύνεται σε 100άδες εκατομμύρια ενώ τα δικά μας σε μερικές χιλιάδες.  Οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν τον χρόνο να κάνουν θαύματα.
Ο υπολογιστής υστερεί ακόμα στη μετάφραση. Οι άνθρωποί μας μπορούν να μεταφράσουν πολλά έργα ώστε να υφίσταται αξιόλογη βιβλιογραφία στα ελληνικά. Να δημιουργήσουν λεξικά όλων των γλωσσών. Να διδάξουν ελληνικά δωρεάν μέσα από το διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα.
Πρέπει να σκεφτείτε τα επιχειρηματικά μοντέλα – πιο απλά, πως να δημιουργήσετε κερδοφόρες και συμφέρουσες για όλους δραστηριότητες – και να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Ένα παράπλευρο καλό είναι ότι και οι ίδιοι θα είστε πιο έτοιμοι για μια μακροβιότερη και καλύτερη ζωή!
Θα επανέλθω με ευκαιρίες σε άλλους τομείς. Αυτός όμως είναι ο πιο ευαίσθητος.
Σκεφτείτε αλλιώς. Και διαδώστε το.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΑΣΕΠ: Όταν ο παπάς ευλογάει τα γένια του


Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Ένας βαρύγδουπος τίτλος ανάλογος του μεγέθους της καταστροφής της χώρας που επέφεραν οι Πασοκιστανοί, γνήσιοι ή μη (ανάλογα με το αν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ή στις λοιπές δυνάμεις).
Πέθανε ο δημιουργός του, ο Πεπονής, και οι απίθανοι νεκρολόγησαν επί του «μεγάλου» έργου του. Κανάλια, συμπολίτευση, αντιπολίτευση, όλοι οι νεκροθάφτες της πατρίδας.
Δημιούργησαν οι απίθανοι τον αδιάβλητο τρόπο εισαγωγής στο δημόσιο. Θα περίμενε κανείς από ένα σοσιαλιστικό σύστημα να προέβαινε στην επέκταση αυτού του θεσμού και στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εκεί σύντροφοι επιτρέπετε να επικρατεί η μεροληψία; Πως αφήσατε τον κάθε επιχειρηματία να βάζει τους δικούς του «μέσα»; Αυτά τα παράλογα πράγματα ούτε στο Αμερικανιστάν δεν γίνονται, στη χώρα του υπαρκτού καπιταλισμού!
Η δημιουργία του ΑΣΕΠ καταδεικνύει για μια φορά ακόμα τον αμοραλισμό και των ακαδημαϊκών. Αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι αξιοκρατικά και η βαθμολόγηση των φοιτητών υπάρχει για να υπάρχει. Διαφορετικά, γιατί να μην επιλέγονταν για το δημόσιο όσοι είχαν τους μεγαλύτερους βαθμούς; Μια γελοιότητα παρόμοια της διαδικασίας ΑΣΕΠ αλλά που τουλάχιστον δεν ακυρώνει την αξιολόγηση των φοιτητών από τα πανεπιστήμια.
Ένας εργαζόμενος οποιοδήποτε οργανισμού, θα πρέπει πέραν των τυπικών προσόντων να ταιριάζει στην κουλτούρα του οργανισμού, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να έχει φιλοδοξίες και τη δημιουργική φαντασία για να συνεισφέρει στην επιβίωση και ανάπτυξη του οργανισμού.  Τουλάχιστον. Εκτίμηση τέτοιων ιδιοτήτων γίνεται μόνο μέσα από προσωπική επαφή. Δεν πιστεύω οι πολυεθνικές να είναι τόσο αφελείς που να έχουν τμήματα επιλογής ανθρωπίνου δυναμικού για τα μάτια του κόσμου.
Το ΑΣΕΠ αδιαφορεί για όλα αυτά. Και πράγματι, γιατί να απαιτούνται όλα αυτά σε ένα δημόσιο υπάλληλο; Υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού και επιβίωσης των δημοσίων οργανισμών;
Αλλά η ζωή δεν είπε την τελευταία της λέξη. Και ναι, υπάρχει πρόβλημα στον υπαρκτό καπιταλισμό. Στην υπαρκτή δημοκρατία. (Ο υπαρκτός σοσιαλισμός μας τελείωσε αφήνοντας πίσω του νεκρές χώρες, χωρίς ταυτότητα, χωρίς μέλλον).
Τι πρέπει να γίνεται αντί ΑΣΕΠ; Να έχουμε το ελάχιστο κράτος και ελεύθερη την αγορά εργασίας. Εκτιμώ ότι σε ελεύθερη αγορά εργασίας, ένας πρωτοδιοριζόμενος δημόσιος υπάλληλος δε θα αμείβετο με περισσότερα των 400 ευρώ. Σε αυτή την τιμή θα ήταν ίση η προσφορά με τη ζήτηση για το δημόσιο. Θα ρωτήσετε αν ζει κάποιος με αυτά τα χρήματα. Ζει. Ελεεινά. Αλλά και ανάλογα με αυτά που προσφέρει και τους κινδύνους που αναλαμβάνει (να εξαιρέσουμε τα σώματα ασφαλείας κλπ).  Αν οι δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν 400 ευρώ, οι ιδιωτικοί θα έπαιρναν 1000. Ας πήγαιναν στον ιδιωτικό τομέα... Και βέβαια μη ξεχνάτε ότι πιστεύω στην ισοκατανομή των πόρων (δες σχετικό άρθρο) που θα πρόσθεταν τουλάχιστον άλλα 400 ευρώ σε κάθε Έλληνα από την πρώτη ημέρα γεννήσεώς του. Εμείς δεν κάνουμε σοσιαλισμό με δανεικά. Ότι έχουμε, αυτά μοιράζουμε Πασοκιστανοί! Και αιτιολογημένα και χωρίς να προκαλούμε στρεβλώσεις.
Ποιος θα προστατεύει τους εργαζόμενους από τους εργοδότες. Η υπερδημοκρατία αυτόματα. Οι εργοδότες στην υπερδημοκρατία ψηφίζονται! Άντε που γεμίσαμε εργατολόγους και συνδικαλιστές, κηφήνες και παράσιτα που μας προστατεύουν. Ωραία κοινωνία φτιάξαμε!
Πολίτες, σκεφτείτε αλλοιώς. Και διαδώστε το!

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ATA (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή): μια απόδειξη ότι ηγεσίες και λαός στερούνται στοιχειωδών ικανοτήτων κατανόησης της πραγματικότητας.


1981 και μαζί με τον «εκδημοκρατισμό» και το «σοσιαλισμό» ο Ανδρέας μας έφερε και την ΑΤΑ. Οι μισθωτοί πλέον θα προστατεύονταν από τον πληθωρισμό αφού μέσω αυτού του μηχανισμού στις αμοιβές τους θα επροστίθετο οι αυξήσεις του τιμαρίθμου (αν είχαμε μειώσεις θα αφαιρούντο; Αχ, αυτές οι ασυμμετρίες, μου θυμίζουν Μάρξ).
Υποθέστε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου «έπεφταν» στο μισό. Σαφώς θα είχαμε μια δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Αυτή θα επιδρούσε σε όλους τους τομείς της οικονομίας ανάλογα με τη συμβολή του πετρελαίου στον καθένα. Το επίπεδο των τιμών, ο τιμάριθμος θα ανέβαινε σημαντικά. Αλλά κανένα πρόβλημα στην εκπασοκισμένη Ελλάδα (και στον κόσμο δηλαδή, ο αμοραλισμός δεν είναι αποκλειστικό μας προνόμιο). Οι μισθωτοί και εργαζόμενοι θα επροστατεύοντο από την ΑΤΑ: αυτόματα η ποσοστιαία μεταβολή του τιμαρίθμου θα οδηγούσε σε αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους διατηρώντας τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μισθό τους σταθερό.
Όταν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώνονται, αυτό σημαίνει ότι το κατά κεφαλήν απόθεμα μειώνεται, ότι κατά μέσο όρο όλοι γινόμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ «πτωχότεροι» (με τις υποθέσεις ότι οι τεχνολογίες δεν αλλάζουν ιδιαίτερα ώστε να υποκαταστήσουμε την παραγωγή ενέργειας μέσω άλλων τρόπων κλπ).  
Πως εμείς στη χώρα θα καταφέρναμε να διατηρούμε την ίδια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αγοραστική δύναμη για τους μισθωτούς ενώ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα γινόμασταν κατά μέσο όρο πτωχότεροι; Για να μένουν κάποιοι στα ίδια επίπεδα σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα εγίνοντο πολύ πτωχότεροι. Ποιοί; Το κεφάλαιο; Μήπως τα κέρδη θα μειώνονταν για να «απορροφηθεί» η αύξηση των τιμών του πετρελαίου; Και ποιός σας είπε ότι αναλαμβάνεται επιχειρηματική δράση αν τα αναμενόμενα κέρδη είναι «μικρά»;
Η αύξηση των κόστους εργασίας θα έφερνε αύξηση του κόστους παραγωγής και θα είχαμε αλλεπάλληλες πληθωριστικές πιέσεις. Η επιλογή των ηγεσιών είναι «όχι πληθωρισμός» και θα προέβαιναν σε αύξηση των επιτοκίων. Ήτοι μείωση της ρευστότητας, της κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας.
Δε θα προχωρήσω στην ανάλυση. Και δε χρειάζεται μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου και δη πολύ μεγάλη για να δειχτεί η ουτοπία της ΑΤΑ. Η ΑΤΑ και όλα τα «καλά» που προσέφεραν οι πολιτικοί τόσα χρόνια επιβίωσαν τη βοηθεία των δανεικών. Και έχει δίκιο ο Πάγκαλος που λέει ότι «μαζί τα φάγαμε».
Υπουργός οικονομικών τότε ήταν ο Δρετάκης, ακαδημαϊκός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ. Και είναι ένας από τους λόγους που η ΑΣΟΕΕ (νυν ΟΠΑ) πρέπει να «κλείσει». Και όλο το συνάφι των οικονομολόγων να εξοριστεί. Γιατί ενώ η οικονομική επιστήμη στερείται ικανών εργαλείων και θεωριών, οι υπηρέτες της δεν κάνουν χρήση καν αυτών των αφελών λογικών που προσφέρει. Και πολλοί εκ του αμοραλισμού τους.
Αν ο κύριος Παπανδρέου και οι λύσεις του δεν καταγραφούν ως  μειάσματα στην Ιστορία, η τελευταία θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί επιστήμη.
Έχουμε μπει σε παγκόσμια κρίση η οποία ήταν αναπόφευκτη γιατί είναι συστημική. Η νεωτερική δημοκρατία έφτασε στο φυσικό αδίεξοδό της. Μαζί η πολιτική και η οικονομία. Η δημοκρατία πέθανε στην Ελλάδα (και στον κόσμο) την εποχή του Περικλέους. Την ανέστησαν για να κυβερνήσουν οι διαχειριστές της.
Αλλά εμείς έχουμε προτάσεις. Μόνο προτάσεις!