Δίκαιο είναι το ίσο. Αλλά ποιο ίσο; Το έχουν αναρωτηθεί πολλοί.
Το "ίσο" πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε ταυτόχρονα να ικανοποιεί και την ιδέα της δικαιοσύνης αλλά και την ανάγκη για ανάπτυξη & πρόοδο μιας κοινωνίας.
Αναφορικά με το "ίσο" στην κατανομή των φυσικών πόρων έχουμε ταχθεί υπέρ της κυριολεκτικής έννοιας του όρου.
Να τονίσουμε ότι η ισοκατανομή των φ.π. δεν αποτελεί θέση της Υπερδημοκρατίας η οποία και δεν οδηγεί αυτόματα σε αυτήν. Η Υπερδημοκρατία για παράδειγμα οδηγεί αυτόματα στην ασφάλεια, στην εξάλειψη της ανεργίας κλπ.). Είναι μια ηθική προσωπική μας θέση.
Είμαστε οι δυο πρώτοι άνθρωποι σε ένα νησί. Ποιο θα ήταν το δίκαιο; Να το χωρίσουμε εξ' ίσου. Τόσο απλά.
Είναι δίκαιη η σημερινή κατανομή φ.π.; Όχι. Γιατί και αν εσύ με νόμιμα μέσα έχεις αποκτήσει ένα οικόπεδο για παράδειγμα, δεν ήταν δίκαιη η αρχική κατανομή της γης. Και αυτό γιατί οι νόμοι δημιουργήθηκαν μετά την κατανομή της (και για να την προστατεύσουν!). Η αρχική στηρίχθηκε στην (πολεμική κυρίως) ισχύ των ατόμων και ομάδων της κοινωνίας.
Τι θα σήμαινε η εφαρμογή αυτής της αρχής; Ότι καταργείται η ιδιοκτησία;
Όχι. Γιατί η κοινοκτημοσύνη της γης για παράδειγμα αποτρέπει την αποτελεσματική και αποδοτική χρήση της (το μισακό γαϊδούρι το τρώει ο λύκος!). Και θα υφίσταντο και άλλα πρακτικά προβλήματα: πως μοιράζεις τη γη ώστε όλα τα τμήματα να έχουν την ίδια αξία; Και όταν αλλάζει (και συνεχώς αλλάζει);
Απλά θα υφίσταται ένας ετήσιος φόρος "κοινωνικής αλληλεγγύης" το προϊόν του οποίου θα ισοκατανέμεται στους πολίτες. Τέλος οι άποροι και οι προλετάριοι (και αν ζούσαμε στην εποχή του Μαρξ θα τον βγάζαμε στη σύνταξη νωρίς!).
Έχουμε εκτιμήσει ότι με τις τρέχουσες τιμές και αν ο ετήσιος σχετικός φόρος ανερχόταν στο 3% μόνο η γη θα απέφερε στους άπορους άνω των 300 Ευρώ το μήνα!
Η πρόταση έχει πολλές πολλές προεκτάσεις. Δε θα είχαμε ανάγκη να φυλάμε τα δάση από τους καταπατητές. Θα τα δίναμε στους ιδιώτες με τον περιορισμό π.χ. να μην οικοπεδοποιήσουν πάνω από 1 τοις χιλίοις και στο 95% να υπάρχει δημόσια πρόσβαση και αυτά δε θα έπαιρναν φωτιές!
Αν αυτή η ηθική πρόταση ήταν μια παγκόσμια αρχή θα αποφευγόταν και η κύρια αιτία πολέμων (προσοχή η αρχή δεν οδηγεί στο να μοιράσουμε το Αιγαίο με τους Τούρκους! Αλλά αν το "οικόπεδο" Ελλάδα ήταν ακριβότερο θα πληρώναμε στη διεθνή κοινότητα φόρο).
Δεν γνωρίζουμε αν αγγίζουν κανέναν αυτά τα πράγματα. Απλά τα καταθέτουμε γιατί πολύ γρήγορα καθώς οι φυσικοί πόροι θα πάρουν την ανιούσα η ανθρωπότητα θα βρεθεί και πάλι σε αδιέξοδα προβλήματα (παρά το γεγονός ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα!).
Σκεφτείτε αλλιώς. Και διαδώστε το.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου