Basic (5)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο πολίτευμα και όχι απλά την καλή εφαρμογή υπαρχόντων (1);

Πολιτική είναι πρωτίστως η διεργασία κατανομής κοινωνικής ισχύος. Και κοινωνική ισχύς (social power) είναι η ικανότητα του φορέα της να επηρεάζει τη συμπεριφορά ατόμων και συστημάτων.
Πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην οικονομική ισχύ και κατ' επέκταση στην οικονομική δικαιοσύνη. Τα "οικονομικά" του Χίτλερ δεν ήταν τα καλύτερα. Η ισχύς όμως που ανέπτυξε επηρέασε όλο τον πλανήτη. Ένας καθηγητής μπορεί να χρησιμοποιήσει την ισχύ του και να εκβιάσει συμπεριφορές. Ένας πατέρας, μια μητέρα, αναπτύσσουν ισχύ στο επίπεδο της οικογένειας. Ένας γιατρός, ένας συνδικαλιστής. Κτλ.
Γίνεται αντιληπτό ότι η κατανομή ισχύος είναι κρίσιμη. Για την ακρίβεια η κρισιμότερη παράμετρος δικαιοσύνης μιας κοινωνίας!
Ένα πρόβλημα με την κοινωνική ισχύ είναι ότι δεν ποσοτικοποιείται. Έτσι ενώ μπορούμε να έχουμε στατιστικά για την ανισοκατανομή του εισοδήματος μιας κοινωνίας, δεν μπορούμε να έχουμε για την ανισοκατανομή της κοινωνικής ισχύος. Είναι δύσκολο λοιπόν να τη "μοιράσουμε".
Το πρόβλημα με τα υπάρχοντα πολιτικά συστήματα και κατ' επέκταση με τα πολιτεύματα τα οποία αποτελούν τους καταστατικούς των χάρτες, έγκειται στο γεγονός της αναποτελεσματικότητάς των στην κατανομή κοινωνικής ισχύος.
Μέσα στις ευμεγέθεις κοινωνίες αναπτύσσονται χιλιάδες τυπικών συστημάτων (και ατύπων αλλά αυτά δε μπορούν να ελεγχθούν, τυπικά εννοούμε ότι τα διέπουν νόμοι, επίσημοι κανονισμοί κτλ). Όλα αυτά αναπτύσσουν κοινωνική ισχύ. Επίσης τα άτομα ενσυνειδήτως ή μη τείνουν να μεγιστοποιούν την κοινωνική τους ισχύ (να ένας λόγος που μπαίνουμε στο facebook! Γιατί;). Μπορούν τα υφιστάμενα πολιτικά συστήματα να ελέγξουν όλους τους φορείς ισχύος; Και όταν μιλάμε για πολιτικά συστήματα, αυτά απαρτίζονται από άτομα, τους πολιτικούς, που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και αναπτύσσουν ιδία ισχύ. Ποιός μας εγγυάται ότι δε διαπλέκονται και ότι πάνω απ' όλα υπηρετούν την κοινωνία εν συνόλω και όχι τους υποστηρικτές των;
Στην Αθήνα γεννήθηκε η δημοκρατία. Οι αποφάσεις ψηφίζονταν από την εκκλησία του δήμου που απαρτίζετο από όλους τους πολίτες (εντάξει, οι γυναίκες και οι δούλοι δεν συμμετείχαν). Όταν από το επίπεδο της πόλης έφεραν τη δημοκρατία στο επίπεδο του έθνους - κράτους, εφηύραν την έμμεση ή αντιπροσωπευτική δημοκρατία και ονόμασαν την πρώτη άμμεση. Μήπως καταχρηστικά χρησιμοποίησαν τη λέξη δημοκρατία στην περίπτωση της έμμεσης; Μήπως και στην κοινωνία όταν αλλάζουν τα μεγέθη αλλάζουν και τα φαινόμενα και απαιτούν άλλη διαχείριση (στη φύση άλλα συμβαίνουν σε επίπεδο ατόμου και άλλα σε επίπεδο πλανητικό για παράδειγμα);
Βέβαια και αλλάζουν. Οι μεγάλες κοινωνίες είναι απρόσωπες, οι σχέσεις διαφορετικές και Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ακολουθεί άλλους δρόμους.
(... Συνεχίζεται... αύριο...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου