Basic (5)

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή δίκτυ ασφαλείας

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί συστατικό μέρος της υπερδημοκρατίας. Αποτελεί μια λύση όμως που επινοήθηκε από τον ίδιο χώρο. Μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στην χώρα μας προκειμένου να αποτραπεί ένας νέος αλληλοσπαραγμός. Είναι μια πολιτική θέση που θα προτείνουμε στο κόμμα που θα προωθήσει την υπερδημοκρατία. Την προτείνουμε βέβαια και στην κυβέρνηση.
Πιθανότατα έχετε ακούσει τον όρο δίκτυ ασφαλείας (μετάφραση του αγγλικού safety net) με τον οποίο εννοείται η οικονομική βοήθεια που θα προσφέρετο στα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. 
Πως θα χρηματοδοτούσαμε ένα τέτοιο μέτρο; Η λαϊκίστικη απάντηση είναι εύκολη: φορολογώντας τους πλούσιους, τα κέρδη κοκ. 
Αγνοείται σε μια τέτοια απάντηση ότι μια αναδιανομή (καλύτερα: μια τέτοια αναδιανομή) του εισοδήματος μειώνει τις επενδύσεις αφού οι φτωχότερες μάζες κυρίως καταναλώνουν και δεν αποταμιεύουν ή επενδύουν.
Η πρότασή μας είναι να φορολογούνται όλοι οι φυσικοί πόροι με 3% (επιπλέον και για αυτόν τον σκοπό) ετησίως και το έσοδο να ισοκατανέμεται σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες. 
Φυσικοί πόροι είναι κυρίως η γη, τα ορυκτά (ο λιγνίτης π.χ.) και το νερό.
Αυτό θα απέφερε έσοδο περισσότερο από 300 Ευρώ ανά πολίτη ανά μήνα στους άπορους (3600 Ευρώ το χρόνο). Μια άπορη τετραμελή οικογένεια θα εισέπρατε 1200 Ευρώ ανά μήνα ή 14.400 το χρόνο. Μια 4 μελή οικογένεια δε θα πλήρωνε τίποτα αν διέθετε ή ανάλωνε σε φυσικούς πόρους μέχρι 480.000 ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα τα “έσοδα” και τα “έξοδα” είναι ίσα (το 3% των 480.000 είναι 14.400 Ευρώ).
Επιπλέον θα παρακινούσε όσους έχουν αδρανή γη να την αξιοποιήσουν διαφορετικά να την πουλήσουν για να την αξιοποιήσουν άλλοι. Έτσι δε θα επηρεαζόταν η οικοδομή. Τουναντίον. Να τονίσουμε εκ νέου ότι δεν προτείνουμε την φορολόγηση ακινήτων γενικά. Αλλά από αυτά των οικοπέδων.
Θα απέτρεπε τις “επενδύσεις” σε οικόπεδα. Και συνεπώς τα χρήματα θα κατευθύνονταν σε παραγωγικές επενδύσεις.
Και βέβαια θα ήταν αποτρεπτικός παράγων στην καταπάτηση γης.
Η πρόταση αυτή δεν παράγει συνοχή στην κοινωνία. Δημιουργεί δικαιώματα σε ανθρώπους που δεν τα αξίζουν. Δεν θα μας εξέπληττε αν την έκανε ένας Ανδρέας Παπανδρέου, η ταφόπετρα της κοινωνικής συνοχής. Δεν θεωρούμε ότι είχε την παιδεία για να την κάνει.
Την παραθέτουμε και για να δείξουμε ότι μπορούμε να παράσχουμε λύσεις πιο κατανοητές από την υπερδημοκρατία. Ανήκει σε μια ευρύτερη ηθική αξίωση που με τον καιρό θα παρουσιάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου