Αν και το ιστολόγιο μετρά μόνον μερικές μέρες ζωής, αρκετοί φίλοι μας μας ρωτούν για το πως αυτή η θεωρία μπορεί να τύχει εφαρμογής στην κοινωνία.
Η υπερδημοκρατία είναι ένα προτεινόμενο πολίτευμα. Ως τέτοιο είναι υπερκομματικό. Δεν αναμένουμε βέβαια να υποστηριχθεί από τα υπάρχοντα κόμματα τα οποία έχουν προσαρμόσει τις "ζωές" των στο "δημοκρατικό" πολίτευμα.
Συνεπώς υφίσταται η ανάγκη δημιουργία ενός κόμματος με διπλή αποστολή: αφ' ενός να προωθήσει την υπερδημοκρατία στα πλαίσια του υπάρχοντος πολιτεύματος και αφ' ετέρου το ίδιο να παράγει πολιτικές προτάσεις και να διεκδικήσει την διακυβέρνηση.
Νοιώθουμε ότι είμαστε περισσότερο κοινωνικοί μηχανικοί παρά πολιτικοί φιλόσοφοι. Το παρόν ιστολόγιο στοχεύει στο να παράγει τη θεωρητική υποδομή και σε εύλογο χρονικό διάστημα να σας καλέσει στη δημιουργία του νέου κόμματος.
Η επικοινωνία των μελών του κόμματος θα υποστηριχθεί από έναν ιστοχώρο στον οποίο θα λειτουργεί ένα ιεραρχικό κοινωνικό δίκτυο.
Οι αναφορές μας στην ιεραρχία θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μανία. Και είναι η ευκαιρία εδώ να φωτιστούν έτι περαιτέρω κάποια στοιχεία της φιλοσοφίας μας. Η ιεραρχία απλά είναι μια ανάγκη που προκύπτει από τις φυσικές μας δυνατότητες. Το εύρος των ατόμων που ένας άνθρωπος μπορεί να προσέχει και να ελέγχει αποτελεσματικά (span of attention and span of control) περιορίζεται στα 3 - 6. Με τόσους μπορούμε να συνάψουμε αποτελεσματικά σχέσεις, να έχουμε συνεργασία της οποίας τα οφέλη υπερβαίνουν τα κόστη. Μια πρακτική απόδειξη αυτού είναι η τριαδική οργάνωση του στρατού, ενός συστήματος που κρύβει εμπειρία αιώνων.
Απευθύνουμε θερμή παράκληση να σκεπτόσαστε απροκατάληπτα, ως αντικειμενικοί ερευνητές. Πολλοί μπορεί να είμαστε αντιμιλιταριστές κλπ. Λέξεις όπως ο στρατός, έλεγχος, ιεραρχία πιθανόν να μας απωθούν. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και την ... γλώσσα μας. Ο έλεγχος δεν ενυπάρχει μόνο στην κρατική ασφάλεια αλλά και στο κύτταρο και στον θερμοστάτη, στην κυβερνητική κλπ.
Θεωρήστε το facebook, ένα μη ιεραρχικό κοινωνικό δίκτυο. Πολλοί έχουν εκατοντάδες "φίλους". Αν όλοι αυτοί "ποστάρουν" καθημερινά, τι προλαβαίνει ποιος να διαβάσει;
Τα συναισθήματα να οδηγούν τους στόχους μας αλλά ο ρεαλισμός και τη διερεύνηση του εφικτού πραγματοποίησής των και την πορεία για την υλοποίησή τους.
Στο ιεραρχικό κοινωνικό δίκτυο θα κληθούμε όλοι και ξεκινώντας από τη βαθμίδα της βάσης αλληλοψηφιζόμενοι κατά το σύστημα της υπερδημοκρατίας θα δομήσουμε την πυραμίδα μας. Βεβαίως και θα μπορεί όποιος θέλει να διαβάζει όποιον θέλει. Αλλά θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε και αυτούς που εμείς θα έχουμε επιλέξει ως "ανωτερούς μας" γιατί αυτοί μας εκφράζουν κατά μέσο όρο περισσότερο. Γιατί αυτοί προφανώς έχουν "πιάσει" καλύτερα τον παλμό της κοινωνίας και την εκφράζουν πιο αποτελεσματικά.
Δεν μπορούμε να επικοινωνούμε ταυτόχρονα με χιλιάδες. Μπορούμε όμως να παρακολουθούμε αυτούς που εκφράζουν χιλιάδες.
Από αυτήν την οργάνωση θα αναδυθούν τα κομματικά στελέχη, υποσυστήματα και μηχανισμοί.
Έτσι θα ξεκινήσουμε τη νέα μας κοινωνία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου