Basic (5)

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο πολίτευμα και όχι απλά την καλή εφαρμογή υπαρχόντων (2);

















Υποθέστε ότι η κοινωνία μας είναι αυτό που εμφανίζεται στην εικόνα με τίτλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Κάθε άτομο παρουσιάζεται με ένα κύκλο. Τα άτομα έχουν οργανωθεί στις τρεις ομάδες που αντιστοιχούν στα τρία χρώματα. Ο αριθμός στον κύκλο είναι το επίπεδο στην ιεραρχία (π.χ. έχουμε τον πρόεδρο στο 1, τα στελέχη πρώτης γραμμής στο 2 κοκ).
Στην πραγματική κοινωνία υφίστανται χιλιάδες οργανώσεων από επιχειρήσεις, κόμματα, μέχρι σύλλογοι εργαζομένων, εθνοτήτων, ...). Η κάθε μια από αυτές ασκεί τις δυνάμεις της, μέχρι και εκβιάζει (οι γιατροί σήμερα, η αγρότες χθες, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μεθαύριο κτλ.) για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των μελών της. Η κοινωνία προφανώς βλάπτεται από αυτές τις διεκδικήσεις. Μέχρι κατάρρευσης.
Τι προτείνουμε; Ένα άλλο πολίτευμα που στηρίζεται στην ιεραρχία υποβάθρου. Είναι αυτή της εικόνας με τίτλο ΥΠΕΡΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Σε αυτή την εικόνα παριστάνεται μια ιεραρχία και οι κύκλοι της είναι τα άτομα με χρώμα και αριθμό αυτά που είχαν στην εικόνα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Πως δημιουργούμε την ιεραρχία υποβάθρου; Θεωρήστε τα 4 άτομα αριστερά και κάτω στην εικόνα. Είναι 4 άτομα που γειτνιάζουν φυσικά (π.χ. τα άτομα μιας οικογένειας). Έχουν αναδείξει τον "πράσινο 3"  δια ψηφοφορίας ως τον "προϊστάμενό τους".
Θεωρήστε τις 3 κάτω αριστερά τετράδες (π.χ. 3 οικογένειες μιας πολυκατοικίας). Έχουν ψηφίσει τον "μπλε 2" επιλέγοντάς τον μεταξύ των 3 που είχαν ψηφίσει στην 1η ψηφοφορία.
Όλοι μαζί επέλεξαν τον "πράσινο 2" στο ανώτερω επίπεδο μεταξύ αυτών του προηγούμενου.
Στην υπερδημοκρατία απαγορεύεται να παραβιάζεται η ιεραρχία υποβάθρου. Τι σημαίνει αυτό; Αφού ο "πράσινος 2" βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο στην ιεραρχία υποβάθρου από τον "πράσινο 1" θα πρέπει να καταλάβει και αντίστοιχη θέση στην πράσινη ομάδα.
Και τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία μας; Ότι η κοινωνία παρεμβαίνει έμμεσα σε όλες τις οργανώσεις για να τοποθετηθούν τα άτομα που αυτή προκρίνει. Έτσι η ιεραρχίες των οργανώσεων ελέγχονται από όλους μας. Τα στελέχη τους θα συγκλίνουν περισσότερο προς την εξυπηρέτηση των στόχων της κοινωνίας.
Αυτή είναι η μαγεία της υπερδημοκρατίας. Και πολλά περισσότερα. Ανακαλύψτε την για να αλλάξουμε τον κόσμο. Πρέπει να συναγωνιζόμαστε και όχι να ανταγωνιζόμαστε.
Όλα τα άτομα προκειμένου να αποκτήσουν κοινωνική ισχύ θα πρέπει να "μας προσέχουν". Γιατί εξαρτώνται από τις ψήφους μας. Αυτό θα τα κάνει υποχρεωτικά "κοινωνικά ευαίσθητα".
Με την ιεραρχία υποβάθρου θα έχουμε (έμμεσα) λόγο σε κάθε κόμμα, σε κάθε σωματείο, σε κάθε επιχείρηση. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να μας προσλαμβάνει, να μας φέρεται δίκαια κτλ. Δεν πρέπει ούτε να καταργήσουμε τους επιχειρηματίας ούτε να τους αφήνουμε ανεξέλεγκτους. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος ελέγχου. Αυτή τη στιγμή, κάποιοι (λίγοι) από αυτούς κυβερνούν στην πραγματικότητα. Αλλά και όλες οι άλλες ομάδες που εκβιάζουν δρουν βλαπτικά για την κοινωνία.
Η έμμεση δημοκρατία δεν θα έπρεπε να λέγεται δημοκρατία. Σας προκαλούμε να διαβάσετε το κοινωνικό συμβόλαιο του Jean-Jacques Rousseau ή έστω τα όσα αναφέρει η Wikipedia.
Η υπερδημοκρατία είναι πολλά περισσότερα και δεν επινοήθηκε αβασάνιστα.


Ασχοληθείτε. Σκεφτείτε αλλιώς.

2 σχόλια:

  1. H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν μπορεί να έχει σχήμα ούτε να είναι αποτέλεσμα μαθηματικών ή άλλων συσχετισμών. Απλή και λογική εκπροσώπηση απαιτείται που θα είναι αντιπροσωπευτική των εκάστοτε προβλημάτων. Σήμερα η ΒΟΥΛΗ μας έχει γεωγραφική κατανομή ενώ τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει νομοθετώντας είναι ταξικά. Δεν χρειαζόμαστε πολιτικά κόμματα αλλά τους εκπροσώπους των αγροτών, μισθωτών, επαγγελματιών, συνταξιούχων κ.λ. Οι αγώνες του καθενός από εμάς πρέπει να γίνονται από το πόστο που έχει στην κοινωνία μας και όχι η οικογενειακή του κατάσταση στο οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Θυμώμαστε τι έλεγε κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ; αν δεν είμαστε με τον Ανδρέα Παπανδρεου ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας δεν θα μας ήξερε. Τι λέει αυτό; Στη ΒΟΥΛΗ είναι όλοι άσχετοι με τα προβλήματα, γι αυτό και δεν λύθηκαν ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή προσπάθεια για να αναδειχθεί κάτι καινούριο, αλλά μου φαίνεται ότι με αυτή τη σκέψη χάνεται η φωνή της διαφορετικότητας μέσα στην άποψη των πολλών.

    Αν όλοι αποφασίζουν για όλους, τότε σε κάθε οργάνωση θα κυριαρχεί η άποψη της ευρύτερης μάζας. Και δυστυχώς, ιδιαίτερα σ' αυτή τη χώρα γινόμαστε εύκολα μάζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή