Απαντάμε στο εξής σχόλιο (με μπλέ αποδίδεται το σχόλιο):
Καλή προσπάθεια για να αναδειχθεί κάτι καινούριο, αλλά μου φαίνεται ότι με αυτή τη σκέψη χάνεται η φωνή της διαφορετικότητας μέσα στην άποψη των πολλών.
Αν όλοι αποφασίζουν για όλους, τότε σε κάθε οργάνωση θα κυριαρχεί η άποψη της ευρύτερης μάζας. Και δυστυχώς, ιδιαίτερα σ' αυτή τη χώρα γινόμαστε εύκολα μάζα...
Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Μου δίνεις την ευκαιρία να μπω σε πιο "βαθιά" κοινωνικά θέματα.
Η υπερδημοκρατία είναι ένας μηχανισμός ελέγχου της κοινωνικής ισχύος. Οι φορείς κοινωνικής ισχύος τελικά εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο. Ο καπιταλιστής είναι μια μερική περίπτωση και γι' αυτό απέτυχε και ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Ήταν μια κακή θεωρία και όχι κάτι που δεν εφαρμόστηκε σωστά. Κατήργησε την ισχύ των καπιταλιστών και την πέρασε στο κόμμα. Και αυτό κατέστη ακόμα πιο απάνθρωπο.
Η υπερδημοκρατία αποκαθιστά τη δύναμη του πολίτη. Το άτομο αναγκαστικά πλέον γίνεται "πολίτης" γιατί ναι μεν ψηφίζει αλλά πρέπει να φροντίζει και να ψηφίζεται, άλλως περιορίζεται στις θέσεις που μπορεί να πάρει, ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ, στα τυπικά συστήματα. Έτσι "αναγκάζεται" να είναι και κοινωνικός και υπεύθυνος.
Η διαφορετικότητα μπορεί να εκφραστεί ή στα τυπικά συστήματα (τα επίσημα συστήματα με καταστατικό κτλ.) ή στα άτυπα. Στα τυπικά συστήματα π.χ. μια επιχείρηση, ένα συνδικάτο, την εκκλησία, ένα κόμμα κτλ. θα πρέπει να συγκλίνει με το κοινωνικό συμφέρον άλλως οι πολίτες θα καταψηφίσουν τους φορείς της στην ιεραρχία υποβάθρου και θα αφαιρέσουν τη δύναμη των φορέων της εμμέσως και στην ιεραρχία του τυπικού συστήματος.
Σημείωσε τη δύναμη των ανθρώπων: είναι πολίτες τω όντι πια.
Στα άτυπα συστήματα όμως, π.χ. ένα φιλοσοφικό ρεύμα, νέα ήθη που εισέρχονται ή διαμορφώνονται "ανεπίσημα" δεν υπάρχει τυπική ιεραρχία και δε μπορεί να ανατραπεί.
Θέση μου είναι ότι η διαφορετικότητα θα ενισχυθεί στην υπερδημοκρατία. Και αυτό γιατί ενώ συνήθως σήμερα εκφράζεται κυρίως από σχετικά λίγους ακτιβιστές (εγώ είμαι ένας), στην υπερδημοκρατία το φαινόμενο θα πολλαπλασιαστεί γιατί ο πολίτης πλέον θα πρέπει να έχει έναν ενεργό ρόλο. Το νέο στοιχείο στην υπερδημοκρατία είναι ότι η διαφορετικότητα στο τέλος θα υπηρετεί την κοινωνία και όχι αποκλειστικά τον φορέα της. Ποιόν εξυπηρετεί η διαφορετικότητα του ΚΚΕ; Ποιόν εξυπηρέτησε η διαφορετικότητα του ΠΑΣΟΚ το 1981;
Σκεφτείτε αλλιώς.
(Σου αφιερώνω το κομμάτι Power in the darkness, βρές το δεξιά. Δες ότι μου αρέσει η διαφορετικότητα. Αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.)
Μα... υπάρχει η απαιτούμενη οριμότητα του ανθρώπου για τόσο τρανά πράγματα..;
ΑπάντησηΔιαγραφή